Reportage ifrån Tjoget

Här kommer information ifrån TUK gällande Jukola/Venla.

  • 6 jul 2023

Nu finns ett reportage ifrån Tjoget, som vanligt så är det Marcus Ragnarsson som har fattat pennan.

Tack till alla som var med i år, nästa år så hoppas vi på ett ännu större deltagande och att vi kan ha två lag.

MVH

TUK

genom Martin Granat

TJOGET 2023 – REPORTAGE

Nu var det äntligen dags igen! Dags för ett reportage och dags för att bege sig till de småländska skogarna för årets upplaga utav Tjoget. Markbygden hade detta år lyckats få ihop ett starkt lag som hade stora förhoppningar på fina placeringar. Vi kom ner och satte upp vårt stora tält där vi skulle tillbringa många timmar. Regnmolnen var på ingång och nästan över oss när vi gjorde oss redo för den första sträckan som Pontus Karlsson skulle ta sig an. Vi kollade på startlistan och såg att det fanns många starka lag i år men märkte också att vi har goda chanser att få en bra inledning. Karlsson gjorde sig redo på startlinjen och väntade in startpistolen som skulle skicka ut honom på en 6,6km lång sträcka.

Starten gick och Karlsson inledde starkt i tätklungan och redan efter första radion låg han 5:a. Banan fortsätter och Karlsson skulle hålla sig i tätklungan banan igenom, väl i växling kommer han in som 8:e lag, 23 sekunder bakom täten! Ut på den 4,1km långa gula sträckan sprang nu Rickard Ölander med målet att hålla placeringen och inte tappa någon rygg. Ölander gör det väldigt bra och kommer till sista kontrollen som 3:e lag (!), väl i spurten blir han omsprungen av en OKPan-löpare och växlar därmed in som 4:e lag efter ett riktigt starkt lopp. Ölander skickar nu ut 3 st på en 2,8km lång, vit parallellsträcka. Gunnar Häggmark, Kajsa Manskog och Alexander Rosendahl. Rosendahl gör det riktigt bra och håller ihop orienteringen och kommer in som 6:e lag, endast 25 sekunder bakom täten. Häggmark kommer i tätt därefter också efter ett snabbt lopp. Ut springer nu Urban Sörqvist på den 4,9km blå fjärdesträckan. Medans vi tar emot de unga killarna och berömmer deras lopp får vi vibbar från 2018 när vi slutade 6:a. Men ännu är det långt kvar och en tuff natt emellan. I samband med detta springer även Kajsa Manskog i mål som även hon har gjort det bra. Väl ute i skogen tappar tyvärr Sörqvist placering efter placering. Även om han gör ett stabilt lopp så gick han ut i tät tillsammans med ett flertal raketer bakom sig och de hungrar sig framåt. In till växling kommer Sörqvist som 28:a och skickar nu ut Sofia Sörqvist på 2,8km vit. Även hon gjorde ett stabilt lopp och tappade inget märkvärdigt. I växling behåller hon placeringen när Anne Hansson sprang ut på 6:e sträckan, 4km blå. Hansson gjorde ett starkt lopp utan några större bekymmer och växlade in som 23:e lag. Nu hade vi även Hestra inom synhåll rent tidsmässigt, ett Hestra som hade startat starkt låg nu ”bara” 5 minuter före, även Tranan låg före men desto längre fram. Ut för att jaga sprang Marcus Ragnarsson på 3,9km orange. En sträcka som var väldigt löpbetonad där mycket löpning krävdes, Ragnarsson sprang på bra och klättrade några placeringar successivt, tillslut kom bommen som gjorde att samtliga löpare sprang ikapp igen. Men Ragnarsson tog nya tag och började löpa igen och sprang därför ikapp några igen innan målgång för dagen skedde. Det skulle sluta med 2 tappade placeringar, en 25:e plats 39:05 min bakom täten innan kvällen hägrade. Det var dags för långbord och regnet hade visat sig. Som tur var fanns det 2 tält till så de sattes upp och vi kunde ladda upp för natten och morgonen som skulle komma.

Det var mitt på natten när Olle Sörqvist skulle springa ut med pannlampan i en jaktstart, 39 minuter bakom ledande Linköping. Sörqvist som sprang 7,9km blå skulle göra det bra och kom in i växling igen som 25:a. Även f.d. markbygdare Petter Bergstedt sprang denna sträcka för Växjös tredjelag som gjorde det lite, lite vassare tidsmässigt men sprang in sitt lag som 35:a. Ut för Markbygden igen sprang nu Einar Sörqvist på 5,3km blå, här skulle det gå undan som det brukar göra för unge Sörqvist. In i växling hade han plockat en placering upp till 24:a. Ut sprang nu Einar Granat på 4,2km gul. Detta gjorde han riktigt bra och även om vi tappade några placeringar till 27:a så hade vi plockat tid igen på Hestra och låg nu 8 minuter bakom. På 11:e sträckan och halvvägs genom stafetten sprang Bertil Åkesson ut på 5,3km blå. Här skulle det gå riktigt bra och placeringar klättrades. Väl inne i växling skulle det bli spurtduell mot självaste Hestra, den gick Åkesson vinnande ur och nu låg vi 23:a. De 8 minuter vi låg bakom blev nu uppätna och Hestra var bakom! Nu låg Tranan också inom räckhåll, 13 minuter upp. Ut för att jaga med Hestra bakom växlades Ronny Ragnarsson ut på 2,9km gul. Tyvärr sprang Hestra ikapp igen redan vid startpunkten, den lyckan var kortvarig. Ragnarsson gör dock ett bra lopp och kommer in i växling som 28:a. Ut springer Anders Sandberg på 4,1km orange. Sandberg får en tuff morgon i skogen med kontroller som inte satt som han ville och tappar därför ett gäng placeringar och kommer in som 34:a. Desto bättre gick det för Olle Bergstedt f.d. Markbygdare som sprang samma sträcka för Linköpings OK som i då låg 3:a i stafetten och Bergstedt blev själv 3:a på den sträckan. Ut på den 14:e sträckan som var 4,2km gul sprang Tintin Hansson, Martin Granat och Anders Manskog ut. Här gör Hansson det bäst men hade vart tvungen att göra det utomordentligt bra för att nästa sträcka Helena Blomqvist skulle undvika omstart. Tyvärr hann inte Hansson in till växling innan omstarten gick, hon kom några minuter försent, men ändå med en fin tid och en klättrad placering. Även Granat och Manskog kom i mål några minuter senare, även dem med fina lopp.

Omstarten gick och i den hade vi vår 15:e-sträckalöpare Helena Blomqvist på 4,5km blå och 16:e sträckalöpare Mikael Bergstedt på 7,8km blå. Blomqvist gjorde ett stabilt lopp och kom tillbaka som 37:a. Bergstedt ute i skogen gör det också ganska bra på den tuffa sträckan och kommer in till växling med samma placering. Ut springer nu Elin Blomqvist på en 4,3km lång orange sträcka. Blomqvist löpte på bra i skogen och även hon hade en liten tidspress på sig iochmed en väntande omstart. Trots ett bra lopp kom hon några sekunder efter växlingen stängde och därför var Albin Andersson tvungen att springa med omstartsklungan. Blomqvist kom in som 34:a. Vår 18:e-sträckalöpare och 19:e-sträckalöpare sprang nu ut i omstart, Albin Andersson respektive Per-Anders Axelsson. 3,1km blå respektive 7,8km blå. Redan innan vi visste ordet av kom en lunkande Andersson tillbaka från sin sträcka på en väldigt snabb tid på 33:e plats. P-A Axelsson gör även han det bra ute i skogen och även han är nära att komma i mål före omstarten för sista sträckan där vi hade Marina Axelsson. Men även denna gång ett par minuter för sen. Marina Axelsson går ut i tät på sin omstart på 5,1km blå, tätt efter välkomnar vi tillbaka P-A Axelsson som kommer in som 32:a. När nu Marina Axelsson är ute i skogen börjar vi summera en fin stafett för samtliga rent individuellt även om vi tappar lite för mycket placeringsmässigt. I princip ingen Markbygdare gjorde ett ”dåligt” lopp, alla lyckas åstadkomma vad som förväntas av en. Så tillslut kommer även Marina Axelsson in i mål och det skulle bli en ren spurtstrid mot Hjärnarp som Axelsson precis gick segrande ur, även om motståndarlaget hade en än bättre lagtid totalt. Efter spurtstriden tog Axelsson in laget i mål på en 32:a plats utav 66 lag. En hyfsad placering med tanke på förhoppningarna.

Vi säger även stort grattis återigen till OK Orion som gick segrande ur även detta års upplaga utav Tjoget. Även till Olle Bergstedt som med sitt Linköpings OK kom 5:a. Petter Bergstedts Växjö OK:s tredjelag kom 25:a.

Ytterligare en avslutad stafett och vi packade ihop fort innan regnet gjorde sig påmint igen. Tack för denna gång och med lyckönskningar om nästa gång hälsar jag på återseende.

Skribent: Markus Ragnarsson